Achtergrond van boksen
Full-contact vechtsport (kickboksen, MMA) heeft geen onbesmet imago. Regelmatig zien we in de media berichten over vechtsporters die in het criminele circuit blijken te acteren. Al dan niet met fatale gevolgen. Zonde, want vechtsport draait in de basis om respect en zelfbeheersing.

Als je vechtsport op de juiste manier inzet is het een prachtig middel. Los van dat lekker samen sporten een positieve uitwerking heeft op teambuilding en zelfvertrouwen, leert vechtsport je van alles over respect, balans, grenzen en uitdaging.

Boksen als sport heeft echter niet per definitie een positieve uitwerking op gedragsmatig vlak, in tegenstelling tot wat veel vechtsporttrainers beweren. Vechtsport is een krachtig middel waar je veel mee kunt opbouwen, maar waar je net zoveel mee afbreekt als je er niet zorgvuldig mee omgaat.

Boksen als agogisch middel
Vechtsport als agogisch middel zou je haast kunnen omschrijven als spelen met vuur. Het vraagt fysiek, mentaal, en agogisch veel van de trainer/coach. Wanneer je speelt met vuur, is zorgvuldigheid van het grootste belang, want vuur mag geen brand worden. Vuur dient namelijk een doel; het is wenselijk en controleerbaar. Brand is niet wenselijk, oncontroleerbaar en brengt schade toe.

Door middel van de juiste uitleg en begeleiding zetten wij boksen op een verantwoorde en constructieve wijze in als agogisch middel. Vaak zijn onze boks-coaching-sessies onderdeel van onze ambulante begeleiding. Het is een heel krachtig middel om jongeren tussen de 12 en 18 jaar te kunnen helpen.

Theoretische achtergrond van bokscoaching
Boksen als agogisch kan in drie fases worden ingedeeld: bewegen, beleven, en beïnvloeding. Passend bij veel doelgroepen, gebruiken we de insteek van eerst doen en dan denken. Aan de slag als startpunt. Afhankelijk van de doelgroep kies je voor een gefaseerde opbouw, of gooi je deelnemers juist in het diepe. Dat kan door te starten met sparren. Sparren is de minst gekaderde en zowel op fysiek als mentaal vlak de meest intensieve werkvorm.

Bewegen
Bewegen doet meer dan alleen het lichaam in beweging brengen. Door werkvormen in te zetten, breng je mensen ook mentaal in beweging. Hierachter zit een holistische visie: lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Door te bewegen, kom je uit je hoofd door te doen ga je ervaren.

Beleven
Beleven gaat over de ervaring die de oefeningen met zich meebrengen. Ervaren wat het met je doet, als iemand je raakt. Beleven dat de meeste kracht in loslaten zit. Ervaren is krachtiger dan uitleg, aan den lijve ondervinden is een sterk middel voor gewaarwording.

Reflectievragen
Reflectievragen als “Wat doet dit met je?” helpen deelnemers om bewust te worden van hun ervaring, en die te rationaliseren. Via taal rationaliseert de ervaring, je kunt het duiden, er woorden aangeven. Woorden geven aan de ervaring is ook een taak voor de begeleider.

Beïnvloeding
Beïnvloeding heeft als doel denken en gedrag van de deelnemers te veranderen. Vechtsport geldt hierbij als aantrekkelijke context waarin wordt geoefend met nieuw gedrag dat generaliseerd wordt naar het dagelijks leven. Het geleerde toepassen in het kader van de samenleving.

Vanuit het doen, bewegen en ervaren, kan worden gestuurd op beïnvloeden. Het aangeven van grenzen, het denken voordat je handelt, (oog)contact maken met mensen om je heen. Door het oefenen in een trainingscontext verlaag je de drempel tot leren en reflecteren. Door framing en duiden reik je deelnemers een vertaling aan naar buiten. Het einddoel is dat datgene wat in de theorie/boksessies behandeld wordt, wordt omgezet in de praktijk en het dagelijks leven. Wij geven duidelijke handvatten die vertaald worden naar iemands eigen situatie.

Waar wacht jij nog op? Neem vrijblijvend contact op

Direct aan de slag!